Utvärdering 1,5 år kvar!

25 Nov

Igår var det 1,5 år kvar till min 26e födelsedag, också känd som dagen min lista ska vara avklarad. Jag tog tillfället i akt och bestämde mig för att gå igenom listan punkt för punkt och dels motivera för mig själv varför jag valt just dessa punkter, samtidigt som jag sparkar mig själv lite i baken för att få sakerna gjorda och byter ut några punkter som jag inte längre tycker fyller mina syften med listan.

Att ha en 101-lista ska vara ett nöje och bidra till att jag arbetar med att bli den Felicia jag vill vara. Ifall någon punkt motverkar detta syfte eller bara får mig nedstämd så ska den bort och bytas ut mot något nytt och bättre! Jag ser det som en bra sak ifall punkterna inte längre passar så bra som när jag skrev listan, för det betyder att jag har förändrats, och det var lite poängen med listan.

Så här kommer nu min lista med kommentarer och nya punkter!

 1. Sy 15 klädesplagg Går ganska bra, har inte sytt det jag tänkt att jag skulle sy när jag skrev listan, men alla plagg räknas ju.
 2. Baka typ allt mjukt bröd själv En lite lurig punkt, jag har snarare slutat äta mjukt bröd. Jag bakar också, men inte så mycket som jag trodde att jag skulle göra. Däremot så har jag slutat se värdet i köpebröd och lärt mig storheten med torrjäst för någon som är så oplanerad som mig.
 3. Hålla liv i en surdeg i 2 månader Hah, jag misslyckades med att starta en surdeg, sen misslyckades jag i att hålla liv i en jag fick. Den här punkten skulle nog behöva mer kärlek helt enkelt.
 4. Hålla mig till en bestämd diet i en månad Jag har inte ens försökt mig på den här punkten, men jag tror att det kommer, jag måste bara komma på en särskild diet att följa, det lutar åt ett hemmabygge i stil med “Någon grönsak varje dag, bara godis på helger, mindre portioner och mer bra mellanmål.”
 5. Åka båt till en ö i skärgården Inte än! Men jag tror att kommande sommaren kan bjuda på en eller annan åktur.
 6. Lära mig att baka sju nya bakverk som verkar utmanande Här har jag bara vart lat och bakat sånt jag vet är lätt. Eller haft oväntade problem med något jag inte finner utmanande. Men jag tror att julen kan komma att innebära lite kluriga bakverk. Här är några saker jag finner kluriga just nu: Munkar, macarons, wienerbröd, pajdeg som inte åker ner från kanten, danskt rågbröd, maränger och regnbågstårtor. Jag definierar “lära mig” som “baka och vara nöjd med resultatet” inte att jag ska lära mig alla steg och ingredienser utantill.
 7. Hitta en träningsform som är rolig och träna med den regelbundet Jag registrerade mig på Fitocracy och körde hårt några dagar, sen kom jag av mig men jag känner peppen lite oftare än innan så jag ska bara ge mig fan på att faktiskt träna också. Själva träningen är mest lite blandade styrkeövningar och jag tror det plus lite löpning i förlängningen kan vara den träningsformen jag tycker är rolig, om inte annat lättast att faktiskt få gjort, och det tycker jag är viktigare.
 8. Lära mig ett nytt språk Det här med att “lära sig” saker borde jag vara bättre på att definiera, när kan man ett språk? Talat eller skrivet? Jag har valt tyska hursomhelst och borde leta reda på ett bra sätt att lära mig mer. Jag definierar lära i det här fallet som “kan hjälpligt läsa text och uttala ett gäng bra basfraser och förstå lite talat men mest siffror typ priser på saker”.
 9. Besöka två länder utöver Sverige Ett land är avklarat! Tyskland. Det ryktas även om att det kanske blir ett till land om inte alltför lång tid. Spännande!
 10. Odla tre egna grönsakssorter Jag har odlat tomater! Det gick rätt kasst men dom blev goda. Ska vara ute i mer god tid nästa år och odla något som inte kräver blomning och frukt som ska mogna innan det blir något. Typ mangold. Och så ska jag se om jag kan odla utomhus någonstans istället för i köket. Har vart sjukt irriterande att ha vad som känns som tusen tomatplantor på alla arbetsytor.
 11. Spara till 100 000 kronor En sak jag inte riktigt tänkte på när jag skrev min lista var att inte ha jättemånga punkter som kräver pengar. När jag tittar såhär lite mer än ett år senare så inser jag hur mycket jag missbedömde vad som var rimligt eller inte. Att spara ihop till 100 000 kronor var tyvärr orimligt för mig den här listperioden. Den här punkten byter jag ut till: Skaffa en pålitlig inkomst
 12. Skriva ett kreativt CV Jag har skrivit ett CV, det är sjukt snyggt, men frågan är om det är kreativt. Det är snarare lite som alla andra CVn där ute. Men jag har en skiss på ett nytt kreativt CV som jag fick peppen till en natt för inte så länge sen och satt uppe och pillade med. Ska se till att färdigställa det! Känns sjukt roligt att ha en skiss även om den inte är klar.
 13. Klara 100 pushups challenge Jobbar på det, kör på knäarmhävningar för det passar mig bäst. Jag tycker att det är förvånansvärt roligt att göra armhävningar, det trodde jag inte om mig själv.
 14. Ta körkortOckså en sån punkt som kräver mycket pengar, och dessutom en person att övningsköra med. Har helt enkelt inte varit prioriterat då jag har en cykel. Jag byter ut punkten till “Köra en bil” för det känns mer realistiskt även om det vore kul med ett körkort.
 15. Göra en ny lista att påbörja när den här tar slut Inte påbörjat, men jag har gott om tid kvar, och det är bra att ha punkter som känns aktuella och kul att hålla på med. Men kommer jag på något jag måste göra så får jag helt enkelt skriva ner det!
 16. Besöka tio speciella trädgårdar och lära mig något nytt i varje Har vart dålig på att besöka trädgårdar, eller snarare att dokumentera det jag lärt mig. Bättring ska det bli!
 17. Rita en färdig ritning på ett hus Åh, jag har hur många som helst i huvudet, halvfärdiga. Det är sannolikt att det blir något snyggt uthus till Gotland. Måste bara sätta mig och få pränt på mina ideer.
 18. Gå på spaHar inte tagit mig tid eller råd att göra detta än. Någon som vill ge mig presentkort på massage i julklapp? 😉
 19. Få en professionell ansiktsbehandling Den här tänker jag byta ut, för jag är lite rädd för alla konstiga kemiska produkter som sånna där salonger använder har jag insett. Byts till: Ha en hemmaspadag med hemgjorda produkter
 20. Få en professionell pedikyr Helst skulle jag vilja gå på såndär fiskpedikyr, men det känns lite overkill, och jag har ändå rätt lena fötter nu när jag slutat gå i sandaler för säsongen.
 21. Faktiskt göra 10 “en sån skulle jag vilja ha, fast det kan jag göra själv”-saker Det bästa med att gå igenom listan ordentligt och tänka igenom varje punkt ordentligt är att man inser hur dålig man är på att sätta upp specifika och bra mål. Jag är säker på att jag gjort flera saker jag tänkt att jag kan göra själv, men utan dokumentation, inget avprickande! Har dock massa julprojekt på G som kan generera lite avprickande!
 22. Lära mig köra par Jag vill verkligen hålla på mer med hästar än vad jag gör nu men hästtillgången minskade ganska mycket när jag gick ur 4H. Dessutom är jag inte längre lika sugen på att köra par utan justerar denna punkt till: Mysa med hästar två gånger
 23. Skriva en lista på 100 filmer jag vill se och se alla Det här vill jag definitivt inte göra, jag har tillräckligt med listor att följa som det är och film är min stora avslappningsgrej  så jag vill inte förstöra den med massa tvång och grejer. Därför byter jag ut den till: Se fem stycken filmklassiker
 24. Göra en inspirerande arbetsplats Jag önskar verkligen att jag hade ett arbetsrum med massor av anslagstavlor och whiteboards som jag kunde slänga upp massor av inspiration på. Istället har jag väggar det inte går att skruva ordentligt i, ett rum som ska se presentabelt ut för gäster och inte fullt med kontorsgrejer. Det gör att inspirationen liksom rinner iväg, men jag SKA klara den här!
 25. Läsa en skönlitterär bok i månaden Ugh! Att göra en sak i månaden blev inget kul och jag har inte alls läst så mycket som jag velat. Justerar punkten till Läsa 30 skönlitterära böcker och lovar att pallra mig iväg till biblioteket snart för att låna på mig en hög. Det är bristen på boktillgångar som hindrat mig från att läsa men nu ska det bli ändring.
 26. Starta en blogg åt listan Den här har jag klarat! Jag är glad över att jag valde att starta en blogg, för även om inte så många läser så gör det lilla tvånget att göra mitt arbete med listan presentabelt på något vis att jag faktiskt gör något, och använder kameran lite mer!
 27. Gör en hemsida från början till slut Jag har inte riktigt kommit på vad jag ska göra en hemsida till än, det lutar åt en till mig själv som jag kan ha mitt kreativa CV på, har lite skisser men inget bestämt än.
 28. Göra en maträtt från jord till bord Jag har definierat “jord” till att även innefatta vatten. Satsar på att laga fisk med potatis och grönsaker i sommar, men det är inte hugget i sten.
 29. Gå på tillställning iförd långklänning Jag blir bjuden på förvånansvärt få tillställningar som kräver långklänning eller där det ens är passande. Dessutom är den enda långklänningen jag äger av medeltidssnitt. Justerar den här punkten till att vara mer konsumtionsbesparande och bättra mitt samvete: Använda alla mina finkläder på diverse tillställningar
 30. Skaffa behörighet till en utbildning jag vill gå Att studera gör mig inte glad, det är sjukt tråkigt och jag har ingen motivation. De få utbildningar jag skulle vilja gå är jag redan behörig till, men dessa kostar hundratusentals kronor att gå, vilket inte känns så relevant. Att skaffa behörighet till en utbildning jag inte har för avsikt att gå känns bara onödigt. Ny punkt: Fortbilda mig inom ett ämne jag känner mig svag i
 31. Skaffa jättelyxiga sängkläder Jag har insett att jättelyxiga sängkläder inte alls korrelerar med vad jag tycker är de bästa sängkläderna, så jag tänker omdefiniera jättelyxiga till “perfekta och matchande sängkläder”, för det har jag inga idag.
 32. Gå en danskurs Läskigt som attan, men jag tror att jag skulle tycka att det var jätteroligt att få dansa lite mer, måste bara bestämma mig för vilken danssort som jag vill lära mig. Någon, peppa mig! Eller följ med så gör vi det tillsammans!
 33. Besöka en annan kontinent Det här rimmar illa med mina önskemål om att vara mer klimatsmart i min konsumtion och jag har inga egentliga önskningar om att resa bort så långt. Byts till: Ta med Thor på ett äventyr
 34. Lära mig tre nya stickningstekniker Jag är säker på att jag lärt mig flera stycken sen listan började, om jag bara kunde komma ihåg vilka det var. Men det finns ett gäng till jag vill prova! Vi kör vidare!
 35. Sticka två tröjor Jag håller på med en, och har hittat en sida som säljer billigt garn, så nu har jag råd att köpa garn till en hel tröja, för det går åt så fasligt mycket!
 36. Skaffa ett Super Nintendo Jag tror att min mamma är den som helst vill ha ett Super Nintendo. Men inget slår nostalgikänslan av att spela Super Mario World eller Super Probotector: Alien rebels eller Turtles in Time, så låt konsolinskaffandet börja!
 37. Klara tre tv-spel Det här är bara något jag måste ge mig in på och få gjort. Det är ju rätt kul att spela spel ändå.
 38. Göra fem playlists baserade på humör/sammanhang Musik påverkar mitt humör jättemycket och jag har alltid musik på hemma, så att ha playlists som håller mig pepp eller får mig på partyhumör eller som lugnar ner mig tills jag somnar är ett måste men jag har inga bra, därför ska jag sätta mig och göra några.
 39. Köpa en kamera Gjort! Den är rolig och klurig och jag gillar att jag kan dokumentera saker som händer.
 40. Lära mig fotografera Har hittat en fotograferingskurs online som jag ska gå igenom och kommer posta resultat från till er.
 41. Lära mig virka Gjort! Har inte virkat så mycket men nu känner jag inte längre att det är stört omöjligt att virka något annat än en lång tråd.
 42. Kicka igång Matutmaningen Klurar fortfarande på regler och ifall man ska slumpa ingredienser eller om senaste vinnaren ska få välja. Och sen behövs det ju lite lockande texter. Men sen så!
 43. Lära mig busvissla Morsan har lovat att lära mig, jag verkar rätt obegåvad än så länge dock. Övning ger färdighet har jag hört.
 44. Lära mig mer kreativa mötesformer Inte för att jag håller så mycket möten längre, men det är alltid bra att kunna!
 45. Våga prata mer engelska Behöver våga lite mer för att vara helt nöjd, men det är på god väg!
 46. Skapa en skogarderob med skor för varje säsong Just nu har jag två par skor jag använder regelbundet, ett par sandaler och mina höst/vinterkängor. Behöver minst ett par jumpadojjer innan jag känner mig nöjd med den här punkten!
 47. Svara i telefon även på nummer jag inte känner igen Oftast, men jag blir lite trött när det bara är telefonförsäljare som ringer när jag inte känner igen numret. Det borde vara något kul istället!
 48. Laga en hel veckas mat på en dag fem gånger Det här är en svår punkt, den verkar kul och skulle få mig att äta mer regelbundet. Men grejen är att jag inte är jätteförtjust i uppvärmd mat, pasta och ugnsbakade rotsaker är godast nygjorda och att ta bort glädjen i att äta perfekt tillagad mat genom att göra all på samma dag känns för tråkigt. Så därför ändrar jag till: Laga minst 14 portioner mat på en dag fem gånger. För då kan jag laga mat som faktiskt går bra att frysa och ha domdär dagarna när man bara vill ha mat snabbt.
 49. Titta på stjärnorna med en stjärnkikare Jag tittade på stjärnorna med en vanlig kikare tidigare i höstas, det var väldigt häftigt men med stjärnkikare måste vara ännu häftigare. En upplevelse att önska sig i julklapp kanske.
 50. Äta picknick vid varje årstid Tre av fyra årstider är avklarade. Väntar bara på att det ska bli vintrigt nog för att kunna ha skridskopicknick!
 51. Lära mig danser till fem populära låtar Näe, det här är inte alls roligt. Byts till: Gå ut och dansa fem gånger
 52. Åka på hästsemster Känns lite overkill, byter till: Rida en långtur
 53. Sticka tvåändsstickning Jag det ska jag göra! Skulle helst vilja gå nån liten kurs för internet är inte jätteinformativt.
 54. Sortera alla mina bokmärken Ett evighetsarbete känns det som, jag har påbörjat det och lagt upp en ny mappstruktur (som matchar den har har på alla datorerna, externa hårddisken och i min RSS-läsare såklart) så nu är det “bara” att gå igenom alla och lägga dem rätt.
 55. Skänka bort kläder jag inte använder Skänka eller sälja. Jag har gjort en stor utrensning men skulle nog behöva göra en till, och dessutom se till att få bort dom från källaren. Och en hel del skulle nog behöva slängas. Klädbytardag kanske?
 56. Sy om/laga alla kläder som ligger och väntar på det Behöver bland annat ett litet blixtlås, men här är det bara latheten som hindrar mig.
 57. Ha färre tesorter årsskiftet 2011/12 än 2010/11 Om ingen drar ett practical joke på
  mig och köper tiotusen tesorter till mig i julklapp kommer det här gå vägen!
 58. Skriv och följ en veckomatsedel tio gånger Jag har ingen karaktär alls när det kommer till mat. Jag vill äta det jag är sugen på, och det är sällan vad det var några dagar tidigare. Skärpning Felicia!
 59. Experimentera fram ett felsäkert frukostbröd för gasugn Oooh, denhär är jag nästan klar med. Redovisning kommer!
 60. Skriv en lista på saker som inspirerar mig, en per bokstav i alfabetet Gjort! Är nästan sugen på att göra en till. Fast den skulle jag nog inte köra alfabetsgrejen på, för den kände jag hindrade lite för mycket.
 61. Leka en lek på IKEA tillsammans med flera av mina vänner Det är inplanerat! Det kommer bli av och det kommer bli spektakulärt!
 62. Göra tre inspirationspärmar Pärmar är ett så analogt system, så det kommer förmodligen bli någon sorts bildcollage eller sidor i OneNote. Har ändå den mesta av min inspiration digitalt.
 63. Göra två fotoalbum Har fått hem en hel låda med osorterade fotografier från min barndom som jag ska gå igenom tillsammans med min mamma och göra ett par album, ska bara boka in en dag eller två.
 64. Plocka svamp Hade chansen men var sjuk och sen kom jag mig inte för, men nästa höst!
 65. Byta ut tio feeds i google reader mot något bättre Gjort! Sjukt skönt och befriande, funderar på att göra om det bara för att.
 66. Ha en Barbarian BBQ Funderar på att arrangera en i samband med Medeltidsveckan på Gotland i sommar, bara tillräckligt många är intresserade.
 67. Köpa/göra klart julklappar till alla som ska få innan 15 dec Jag är nästan helt klar med listan på vilka som ska få presenter och vad dessa ska få, sen är det bara att följa listan och då ska det gå fort! Är säker på att jag kommer lyckas.
 68. Ha fler kakkalas Ja det tycker jag verkligen.
 69. Använda alla mina strumpor minst en dag var till en matchande outfit Jobbar på det, har ju hur många som helst! Nu när det blivit tjockstrumpssäsong igen så går det lättare än på sommaren när man vill gå utan strumpor.
 70. Sy en outfit till medeltidsveckan Jajjemen! Den är fin!
 71. Ha peruk på mig offentligt Behöver ett bra tillfälle, men sen så, har ju faktiskt en peruk hemma.
 72. Ha lösögonfransar på mig offentligt Har inga lösögonfransar så det behöver jag köpa. Men sen krävs det bara något kul tillfälle så ska dom på!
 73. Placera ut tre konstverk jag verkligen gillar i lägenheten Jag har köpt konst, men har fastnat lite på rambiten. Men jag har ramat in ett fint vykort jag köpte i Berlin och ställt i köket!
 74. Göra ost Jag har planer för att göra typ tusen punkter på en gång, ost behöver man på pizza. Det blir nice! Mozzarella och ricotta är planen. Kanske messmör också bara för att.
 75. Gå till frisören två gånger Har klippt mig en gång, det gills. Och kommer behöver klippa mig minst en gång till innan maj 2013.
 76. Skriva fem tutorials på något jag är bra på Måste komma på vad jag är bra på som inte tar jättelång tid att förklara eller är svårt att förklara utan praktiskt visande.
 77. Göra en smörgåstårta Det känns som något man borde äta på påsken.
 78. Inte ha datorn i sängen under en månad Den här borde jag koppla ihop med en kreativ arbetsplats, för bästa stället att arbeta med laptopen på är i sängen. Behöver mer skrivbordsplats.
 79. Hjälpa fem personer att organisera något så att deras liv blir lättare Ja det är roligt! Behöver bara lite fler frivilliga.
 80. Baka pizza Ska kombineras med ostgörandet. Kommer bli grymt!
 81. Organisera och rensa bland mina smycken Klart! Men jag borde gå igenom en gång till och fundera på vad som faktiskt är kul att spara.
 82. Organisera och rensa bland mitt smink Klart! Vill dock ha mer än det jag har nu, och sparade lite smink jag egentligen borde slänga i brist på nytt. Tur att jag har en önskelista.
 83. Skriva önskelistor till jul och födelsedagar i god tid Håller på med min inför julen, den dyker nog upp här på sidan om inte jättelång tid.
 84. Hänga upp gardiner i kök och vardagsrum Jajjemen, det var ju klart det med.
 85. Plantera om alla blommor Sen, när alla tomater dött så att jag inte behöver plantera om massor i onödan.
 86. Dokumentera en månad med ett foto per dag Jag har hört att december är en bra månad för det.
 87. Besöka fem museum Det här är ju pinsamt. Det är ju kul att gå på museum.
 88. Laga en ny maträtt per vecka i åtta veckor Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag menade 8 veckor i sträck eller bara 8 nya maträtter totalt. Lutar åt det senaste.
 89. Gå ner till under 70 kilo Det här måste jag verkligen ta tag i snart, annars kommer jag vara tvungen att skaffa mig en ätstörning för att klara punkten, och det känns lite onödigt.
 90. Skriva matdagbok i ett halvår Så sjukt länge! Byter till en månad för det räcker för att få en bra uppfattning.
 91. Sälja något online Jag sålde kotte&Nina-klubbens samlade sängkläder till Ninas mamma genom en annons på Facebook, men jag vill nog sälja något som är mitt eget för att det ska gillas.
 92. Fixa backup på datorn Nu har hårddiskpriserna gått upp, men jag vill ju inte bli av med alla mina bilder så jag borde fixa det här snart.
 93. Cykelsemestra Inte riktigt säsong för det just nu. Men det kanske går att kombinera med en båttur i sommar. Eller ta det på Gotland.
 94. Bygg något elektriskt Jag har några grejer på G, måste bara köpa lite supplies.
 95. Göra cykeln säker för mörkercyklande Och laga punkan. Hittade en stor glasbit i däcket. Är mest lysen som behövs annars, har redan massa reflexer.
 96. Skaffa fler husdjur Victor är så söt, det är bra med fler husdjur!
 97. Förändra tre vanor till något miljövänligare Jag är redan ganska så miljövänlig av mig, så det är rätt svårt att lista ut mer miljövänliga grejer att göra, speciellt vanor.
 98. Köpa kött direkt från uppfödaren tre gånger Vem kunde tro att 15 kilo kött räckte så länge? Men nu börjar det sina lite i förråden. Blir nog nöt eller lamm nästa gång.
 99. Ge bort fem spontanpresenter Det är kul att ge bort presenter, speciellt om man får slå in dom fint. Måste ge fler!
 100. Lära ett djur ett trick Håller på och försöker lära Victor lite olika tricks, men han är inte så lydig, men ibland kan han göra piruetter ståendes på bakbenen, lite beroende på hur god mat man håller i.
 101. Gör en receptbok med mina favoritrecept Klart! Den är smidig och bra som referensmaterial.

Orkade du hela vägen? Välkommen hit! 🙂 Nu ska jag gå och försöka klara av någon punkt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s